Tämä blogi on muistini jatke. Alla lista lukemistani kirjoista, lyhyellä kuvauksella. Lisätiedoissa kirjan takakannen teksti.
25 heinäkuuta 2022
Kuolemanloukku: Laine, Matti (+ Vitikka-sarjan 5 aikaisempaa osaa)
Rikollinen on ehkä erikoinen valinta dekkarin päähenkilöksi, mutta Elias ”E” Vitikka on erittäin onnistunut henkilöhahmo. Hän on ”ihan tavallinen” kaveri … ainakin omasta mielestään, mutta tarpeen tullen myös ovela, kova ja säälimätön. Kaiken hämäräbisneksensä keskellä Vitikka joutuu selvittämään rikoksia yrittäessään pelastaa oman nahkansa. Muutkin henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia. Kirjat kannattaa lukea aikajärjestyksessä, sillä rikosjuonen lomassa kulkee Vitikan perhe-elämän kuviot, joiden hahmottaminen helpottuu paremmin kronologisessa järjestyksessä. Vaikka alamaailma on pahimmillaan ahdistava ja synkkä, niin kirjat sisältävät silti runsaasti humoristisia piirteitä. Laineen kerronta on erittäin sujuvaa ja juoni mielenkiintoinen. Mukana ovat niin roistot, poliisit, kuin yhteiskunnalliset vaikuttajatkin. Lämmin suosittelu kaikille, jotka etsivät vähäveristä ja laadukasta jännitystä. Itse toivon sarjan jatkuvan vielä usealla kirjalla.
18 heinäkuuta 2022
Orkideatarha: Rileyn, Lucinda
Kirjan juoni on melko monimutkainen ja sisältää useita henkilöhahmoja. Tarina hyppää nykypäivästä sodan tapahtumiin ja sen jälkeiseen aikaan. Riley on kuitenkin onnistunut kirjoittamaan siitä helposti seurattavan juonen. Kirjan mukana matkataan Norfolkiin, Thaimaahan ja Ranskaan, joissa maisemia ja tunnelmia kuvataan mieleenpainuvilla yksityiskohdilla. Sodan jälkeinen aika Thaimaassa, oli ehdottomasti tämän kirjan parasta antia. Rakkauden ja menetyksen, kunnian ja perheen teemat ovat keskeisiä. Ikävä kyllä juonessa oli joitakin ennalta arvattavia tapahtumia ja vaikeasti uskottavia käänteitä. Ei siis Rileyn vahvinta tuotantoa, mutta parhaimmat kohdat kyllä veivät mukanaan ja jaksoin lukea loppuun.
16 heinäkuuta 2022
Kamalan ihana elämä maalla: Kurkiniitty, Mari
Kirjan kuvauksen alusta saattaa saada ankean kuvan, mutta oikeasti tarina tuntuu kaikista vastoinkäymisistä huolimatta positiiviselta. Myös ex-puolisosta kirjoitetaan ymmärtävän lämpimään sävyyn. Kerronta on sujuvaa ja ympäristöä onnistuneesti kuvaavaa. Itse en ole suunnitellut muuttavani maalle, enkä mitään suurempia remontejakaan tehnyt, mutta kyllä tämä silti viihdytti. Kirja olisi varmasti erinomainen vertaistuki varsinkin kaikille remonttimiehiä palkanneille, joilla ei hommat ole menneet aivan ”putkeen”. Positiivinen lukukokemus.
Kapinallinen : pako Saudi-Arabiasta vapauteen: Sevimli, Adile
Kirjan alussa on varoitus. Tämä kirja sisältää väkivaltaisia kohtauksia, myös seksuaalista väkivaltaa, samoin itsemurha-ajatuksia. Näin toki olikin, mutta ei siinä määrin, kuin varoituksen perusteella odotin. Asiat kerrottiin, niin kuin Rahaf oli ne kokenut, mutta niihin ei jääty ”mässäilemään”. Luin tämän kirjan päivässä, ja pidin siitä todella. Rahaf kuvailee kokemustaan erittäin aidolla ja elävällä tavalla. Kirjasta saa hyvän näkökulman ihmisen elämään, joka ei sopeudu maan tapoihin, jossa nainen on miehen holhouksen alainen, rangaistukset rikoksiin kovia ja kuolemantuomio mahdollinen. Erittäin mielenkiintoinen kirja, suosittelen.
Kesän suuret ja pienet salaisuudet: Fagerlund, Jenny
Tässä tarinassa on kaikki ainekset hyvään ”feelgood” kirjaan. Päähenkilönä on Moa ja hänen isoäitinsä kirjeiden välityksellä. Juonta on maustettu rahtusella kohtalon kolhuja, mutta se antaa tarinalle sopivasti syvyyttä. Ympäristön kuvaukset ovat onnistuneita. Sisustuksen ystäville kirja tarjoaa mielikuvia Moan huutokauppatyön ja isoäitinsä asunnon järjestelyn kautta. Henkilöhahmot ovat samaistuttavia. Kirjoitustyyli on juuri oikeaa ”hyvän mielen” genreen. Teksti on helppolukuista ja kirja melko nopeasti luettu. Lämmin suositus, kun kaipaat
05 heinäkuuta 2022
Henna Björk, isku: Rönnbacka, Christian
Henna Björk-sarjan 1. osa
Kirjan alun raakuudet olivat lähellä tyrehdyttää lukuhaluni, mutta päätin antaa tarinalle mahdollisuuden. Se kannatti. Henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia, varsinkin päähenkilö Henna Björk. Sivumäärä (272) on melko vähäinen, mutta juuri sopiva tämän tarinan kertomiseen, sillä juoni on vauhdikas ja napakka. Teksti on sulavaa ja miellyttävää lukea. Mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan tämä sarja etenee tulevaisuudessa.03 heinäkuuta 2022
Ei muita kuin me: Van Rensburg, Laure
”Ei muita kuin me” pitää lukijaa otteessaan, vaikka ajoittain helpompaa olisikin kääntää katseensa pois kirjasta. Heti alusta alkaen kirjailija luo tarinaan pahaenteisen sävyn ja tiedät, että asiat eivät tule päättymään hyvin. Yliopistoprofessori Stevenin ja nuoren opiskelija Ellien suhde vaikuttaa aluksi kliseiltä, mutta nopeasti käy selväksi, ettei kyseessä olekaan normaali romanssi. Molemmilla on salaisuuksia, joita he peittelevät toisiltaan. Ellie ja Steven ovat mieleenpainuvia ja hyvällä tavalla epämiellyttäviä hahmoja. Juoni on klaustrofobinen ja intensiivinen koko taktisen kissa ja hiiri -leikin ajan. Tarinan suola on siinä, että se saa lukijan tuntemaan olosi epämukavaksi. Yllättäväksi muotoutuvan juonen ympärille kiertyy varsin ajankohtaisia teemojen. Herkemmille lukijoille tiedoksi, että kirja sisältää runsaasti seksikohtauksia ja väkivaltaa. Suosittelen psykologisten trillereiden ystäville.
Lukupiiri maailman laidalla: Skybäck, Frida
Tarina kulkee kahdessa ajassa. Madeleinen elämää Ljusskärissä seuraamme vuonna 1987 ja hänen sisarensa Patrician nykyhetkessä. Teksti on helppolukuista. Juoni rakentuu Patrician ajasta Ljusskärissä, jonne hän saapuu etsimään totuutta siskonsa kohtalosta. Patricia majapaikka, Monan bed, breakfast & books on hotelli täynnä mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Kirjan yleisvire on hieman hitaan alun jälkeen jännittävä. Siksi sijoittaisinkin tämän genressä psykologisiin romaaneihin. Juonesta löytyy kaikkea surusta aina nauruun, rakkauteen ja hyvään ystävyyteen asti. Ympäristön kuvaukset tuntuvat todellisilta. Odotin hieman enemmän tarinaa mielenkiintoisesta lukupiiristä ja sen toiminnasta, mutta se ei kirjan nimestä huolimatta ole tämän tarinan ydin.
Kivikehä: Griffiths, Elly (+10 aikaisempaa Ruth Galloway-sarjan osaa)
02 heinäkuuta 2022
Liian lähellä: Reynolds, Amanda
Tämä Amanda Reynoldsin jännitysromaani on koukuttava ja sai minut arvailemaan tapahtumien kulkua aivan loppuun asti. Juoni ei sisällä murhaa. Tarina kerrotaan Jon näkökulmasta ennen ja jälkeen putoamisen. Jännitys kasvaa sitä mukaa kun aikajanat alkavat risteämään. Mysteerin lisäksi – työnnettiinkö Jo alas portaista vai oliko se onnettomuus – henkilöhahmoilla on mielenkiintoinen perhedynamiikkaa. Juoni on nopeatempoinen, täynnä dtaamaa, sekä tapahtumien käänteitä. Ratsaisu selviääkin vasta lopussa. Taidokkaasti rakennettu juoni. Jouhevaa ja helppolukuista tekstiä. Suosittelen.
Toinen elämäni: Sandrel, Julien
Tämä romaani käsittelee perheen salaisuuksien aiheuttamia ongelmia. Tarinan lähtökohdat ovatkin kohdillaan, mutta en vain päässyt yli siitä epäuskottavasta juonen käänteestä, että identtiset kaksoset voisivat vaihtaa paikkaansa muiden huomaamatta. Ehkä, jos olisivat eläneet yhdessä ja tienneet toisistaan kaiken, mutta kirjan kaksoset tapaavat vuosikausien eron jälkeen ja lyhyellä opastuksella toinen voisi hypätä toisen saappaisiin … en kyennyt kuvittelemaan moista tilannetta. Siihen mielenkiinto töppäsi, vaikka kirjan loppuun luinkin. Sinällään liikuttava tarina ”onnellisella” lopulla.
01 heinäkuuta 2022
Tekijä: Mustonen, Enni (+ 9 aikaisempaa Syrjästäkatsojan tarinoita-sarjan osaa)
Tätä kirjasarjaa on kehuttu runsain mitoin, eikä suotta. Mustosen tyyli kirjoittaa on taidokasta, sujuvaa, helppotajuista, maanläheistä ja positiivista (surullisista ja järkyttävistäkin tapahtumista huolimatta). Henkilöhahmot ovat uskottavia ja heidän elämäänsä seuraa mielenkiinnolla kirjasta toiseen, varsinkin Idan. Itseäni puhutteli erityisesti alkupään kirjat, jotka kuvaavat minunkin isovanhempieni tarinoista tuttuja asioita. Viimeisimpien osien Amerikan reissut ja Marilyn, olivat ehkä hieman liian lähellä omaa aikaani, mutta mielelläni niistäkin luin. Tämä kirjasarja sopii moneen makuun. Suosittelen lämpimästi.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
SUOSITUT POSTAUKSET
-
”Jestas miten ärsyttävä päähenkilö ja kamala perhe”: ajattelin ensimmäistä kirjaa lukiessani. Minua häiritsi myös kirjailijan tapa puhua ja...
-
Suomi vuonna 2016. Henrik Granlund on television ja yksityisen vastaanottonsa terapeutti, tunnettu kirjailija ja ”Valtakunnansovittelija”. K...
-
Tämä sarja tempaisi mukaansa ja piti otteessaan. Sympaattinen komisario Muhonen astui julkisuuteen ensimmäisen kerran Kouvolan dekkarinovell...