Translate

02 toukokuuta 2024

Tulivuorikaupunki Kongossa; avustustyötä Afrikan sydämessä: Mäenpää, Marjo

 

Marjo Mäenpää työskentelee tällä hetkellä opetushallituksessa. Hän toimi kehitysyhteistyötehtävissä vuosina 2011–2020. Kongossa Mäenpää työskenteli Kirkon ulkomaanavun ohjelmakoordinaattorina ja sittemmin maajohtajana vuosina 2013–2016. Kirja kertoo Marjo Mäenpään elämästä luonnonkauniissa ja vastakohtien täyteisessä Gomassa. Maahan saapuessaan Mäenpää on 32-vuotias, innokas avustustyöntekijä, jonka seikkailunhalu on johdattanut Kongoon. Maahan, jonka ongelmat juontavat juurensa aina siirtomaa-aikoihin asti, mutta luonto on kaunis ja ihmiset ystävällisiä ja mutkattomia. Kujanpää kuvailee hienosti kongolaisia, kulttuurieroja, elämäntapaa ja maan historiaa, sekä omaa arkeaan ja työtään Kongossa. Kirjan riveiltä välittyy asiantuntemus ja realistinen suhtautuminen maan tilanteeseen ja sen elinolosuhteisiin. Mäenpää kuvaa kehitysavun todellisuutta tiedostavasti ja kriittisesti. Informatiivinen ja kiinnostava tarina kongolaisesta elämänmenosta suomalaisin silmin tulkittuna.


Kirjan kuvaus:

Mäenpää, Marjo, kirjoittaja
Bazar Kustannus, kustantaja
Bazar [2023]

Matka turkoosinsinisten järvien Afrikkaan

Tulivuorikaupunki Kongossa kertoo Marjo Mäenpään elämästä luonnonkauniissa ja vastakohtien täyteisessä Goman kaupungissa Afrikan suurten järvien alueella.

Marjo Mäenpää oli kolmekymppinen innokas avustustyöntekijä, kun hän matkusti uudelle asemapaikalleen Goman kaupunkiin, Nyiragongo-tulivuoren juurelle. Kyseessä oli hänen ensimmäinen työkomennuksensa sotatoimialueella.

Vaikka Goma ja Itä-Kongo olivat kriisialueita, seutu vaikutti Mäenpäästä ajoittain myös paratiisilta: ympäröivä luonto oli kaunis ja ilmanala afrikkalaisittain viileä. Ihmiset olivat ystävällisiä ja mutkattomia, tosin myös kulttuurierot afrikkalaisen ja eurooppalaisen ajattelun välillä tulivat Mäenpäälle hyvin selviksi.

Vuodet Gomassa olivat Mäenpäälle osittain kuin matka menneeseen maailmaan. Kaupungissa yhdistyivät siirtomaa-ajan perintö kauniine huviloineen ja ikiaikainen afrikkalainen kulttuuri. Mutta toisin kuin siirtomaa-ajan Belgian Kongossa, Mäenpää ja muut eurooppalaiset olivat tulleet kohentamaan paikallisten elinolosuhteita. He saivat kuitenkin huomata, etteivät hyvät tarkoitukset aina johtaneet parhaimpiin lopputuloksiin.

Tulivuorikaupunki Kongossa kertoo sodan runtelemasta paratiisista, kriisialueiden ihmisistä ja kehitysavun todellisuudesta nuoren naisen vaiherikkaan elämän näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

SUOSITUT POSTAUKSET